Machi Koro

2 spelers / ± 45-90 minuten / kaart -en dobbelspel / licht tactisch-veel geluk

Omschrijving:

Een 2 tot 5 speler kaart en dobbelspel waarbij het de bedoeling is dat iedereen zo snel mogelijk zijn 4 grootste bezienswaardigheden afbouwt! Degene die als eerste zijn 4 bezienswaardigheden af heeft is de winnaar.

Iedereen krijgt twee startkaarten en 3 munten. De startkaarten zijn het graanveld en de bakkerij, op elke kaart staat een cijfer. Op het graanveld staat een 1 op de bakkerij staat 2~3. Elke beurt bestaat uit 2 acties, het rollen van de dobbelsteen (later kun je er 2 gooien) en het kopen van een nieuwe kaart. Wanneer het getal dat gerold word overeenkomt met een getal op de kaart word deze kaart geactiveerd. Wanneer er 1 gegooid wordt, wordt bijvoorbeeld het graanveld geactiveerd en ontvangt elke speler met het graanveld 1 munt van de bank. Wanneer er 2 of 3 gegooid word krijgt degene die aan de beurt is 1 munt van de bank. 
Hierna kun je 1 nieuwe kaart kopen van de algemene voorraad of je ‘bouwt’ 1 van je bezienswaardigheden. Dit doe je door de kosten op de kaart aan de bank te betalen en de gewenste kaart te pakken of door de gekozen bezienswaardigheid om te draaien. Wanneer je een nieuw gebouw koopt uit de algemene voorraad heb je nieuwe mogelijkheden wanneer er gedobbeld word omdat er andere cijfers op staan, ook kun je dubbele gebouwen hebben. Wanneer dat cijfer dan gegooid wordt, wordt hetgene dat je krijgt verdubbeld!
De bezienswaardigheden hebben ook ieder speciale acties, zo mag je bijvoorbeeld met 2 dobbelstenen gooien of krijg je nog een beurt wanneer je dubbel gooit.

Conclusie:

Machi koro is een leuk niet te moeilijk spel met wat tacktiek, maar vooral veel geluk! Al kun je door de goede gebouwen te kopen en kansen te spreiden een goede kans maken, maar je focussen op één tacktiek en veel dezelfde gebouwen kopen kan ervoor zorgen dat je in een aantal beurten heel veel geld hebt, omdat veel gebouwen ook activeren als iemand anders dat getal gooit. Dan moet je wel het geluk hebben dat die getallen veel gegooid worden! Al met al is Machi koro een goed familie spel en zeker een aanrader!

Score: