Zoek de fout

de uitgever 

Ik maak er geen geheim van één van mijn favoriete uitgevers is Portal games. Ik ben helemaal weg van Robinson Crusoë, Imperial settlers maar ook van Stronghold (het spel niet de uitgever). Ik volg Portal en de leaddesigner Ignacy trzewiczek al geruime tijd op zijn Youtubekanaal en laatst kwam er een interessante vlog voorbij.
Hij bood namelijk zijn excuses aan voor de fouten die Portal heeft gemaakt bij verschillende spellen (Askboardgames – Failure and Sucess 2016).

Zo waren de regels van de nieuwe Stronghold game niet compleet en kregen de gamers die de laatste uitbreiding van Imperial settlers hadden gekocht een volledig verkeerd gedrukte kaart.
Uitgevers maken vaak na een speluitgave een FAQ (frequently asked questions) en hier staan vaak ook errata’s in.

Als je een fout ontdekt in een spel dan kun je vaak de uitgever direct bereiken of benaderen via de website Boardgamegeek.com. Ze zullen je dan altijd helpen met je bevinding.

Ik was wel gecharmeerd op de manier waarop Ignacy zijn fouten erkende. Hij laat hiermee ook blijken dat hij zijn fans en toekomstige fans belangrijk vindt. Je zou ook kunnen denken die fouten had hij niet mogen maken. Ik begrijp het al te goed waarom er juist nu regelmatig fouten worden gemaakt. De concurrentie is moordend en uitgevers willen zo snel mogelijk spellen uitgeven en cashen.

Door: Joe Buchly