Coffee roaster

Me, myself and I

Al vanaf ik in de boardgamewereld actief ben kijk ik ook naar solo games. Mijn ervaring is dat het vaak leuke, interessante spellen zijn. Soms is het meer een puzzel dan een spel of mogen we hier zeggen dat het één bij het ander hoort. Niet lang geleden heb ik het solospel Coffee roaster mogen proberen. Het is een 1-player only game en de hoofdmechanic is bagbuilding. Dit betekent min of meer dat je uit een bag iets (hier tokens) pakt en deze gebruikt om acties te activeren en uit te voeren. Deze acties zorgen er weer voor dat je andere tokens in je bag krijgt. Zo vorm je de inhoud van je bag en heb je invloed op wat je in volgende beurten uit de bag pakt.
De bedoeling van het spel is om in een aantal ronden het voor elkaar te krijgen een recept te evenaren. Elk koffierecept heeft een andere startopstelling, moeilijkheidsgraad en einddoel. Het spel bestaat uit twee fasen: 1. de roast, het branden van de koffiebonen 2. de cuptest. De cuptest is een afsluiting om te zien of je het recept goed hebt benaderd. Tijdens de roast pak je een aantal tokens uit je bag en activeer je verschillende acties. Als er bonen overblijven zullen deze bonen roasten en worden ze sterker. Je moet ook rekening houden met vochttokens en speciale smaakversterkers zoals aroma, body en acidity.
Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de componenten. Het spel heeft ook een praktische insert die als voorbeeld mag dienen voor andere uitgevers. Het spel is erg snel te leren. Dit komt vooral door een goed geconstrueerde regelboek. Je krijgt er de originele (Japanse) en de Engelse regels bij. Het spel wordt uitgebracht door Big Fun Games, Saashi & Saashi en Homosapiens labs. Alle drie Aziatische uitgevers.
Als introspel kan je één recept maken maar het spel is zo opgezet dat je drie recepten moet maken. In de regels staat ook omschreven  hoe je dan de verschillende moeilijkheidsgraden moet kiezen. Aan het eind van de drie cuptests bepaal je je score en kan je op de bijgeleverde scoresheets je punten noteren. Het meegeleverde bord kent ook 4 verschillende opstellingen waarmee je ook de moeilijkheidsgraad kan aanpassen. In mijn ogen moet je het bord meteen op de moeilijkste versie zetten.
Het spel is interessant en het blijft voor een solo game erg lang boeien. Er zijn veel solo games waar het de bedoeling is om zoveel mogelijk punten te halen en jezelf elke keer te verbeteren. Zo ook Coffee roaster alleen in dit spel vind ik dat het heel thematisch oogt en aanvoelt. Je hebt tijdens het spelen bijna het gevoel dat je echt iets aan het brouwen bent. Na veel recepten gemaakt te hebben ben ik er nu mee gestopt. Teveel koffie is niet goed voor je maar Coffee roaster is zeker een solo game die ik binnenkort weer ga proberen. Is koffie toch verslavender dan ik dacht……