Brains

Me, myself and I

Het is weer tijd voor een review van een solo game. Deze keer het puzzelspel Brains van 999-games. Origineel uitgebracht door pegasus spiele. Met nadruk moet ik vermelden dat het een puzzel is. Het is ook een vraag die ik altijd stel: Is het nu een solo game of is het een puzzel. Mogen we aannemen dat alle solo games puzzels zijn?
Dit is niet eenduidig te beantwoorden. Bij Brains is het in ieder geval duidelijk het is een puzzel. Het doet me ook zeker denken aan alle Thinkfun puzzels die ik ooit heb gekocht en gespeeld. Wat is nu het verschil tussen een solo game en een puzzel. Een puzzel heeft een eind. Het is op een gegeven moment af. Zo ook bij brains. Het bestaat uit 50 puzzels en heb je ze allemaal opgelost dan ben je klaar.
Nu zullen sommige van jullie denken maar bij solo games heb je ook zoiets dergelijks. Vaak wil je een bepaalde score halen. Het spel geeft dan vaak aan de hand van een scorelijst aan hoe goed je het hebt gedaan. Is het je gelukt om de hoogst mogelijke score te halen dan heb je de solo game gehaald. Dit is ook het geval bij het spel van de vorige review Coffee roaster. Coffee roaster had daarentegen zoveel mogelijke setups dat het werkelijke einde veel te ver ligt.
Brains is in basis een tilelaying game. Dit betekent dat je de tegels vol met verschillende paden zo moet leggen dat de puzzel klopt. Je kan de tegels draaien en verschuiven. Denk Carcassonne maar dan met 7 tegels. Je krijgt vijftig verschillende tuinen waarin je de tegels moet leggen. Je moet ervoor zorgen dat je voldoet aan bepaalde eisen van de tuin. Zo moeten er bijvoorbeeld sommige paden langs een pagode lopen of eindigen op het Yin-Yang teken. Andere paden moeten precies over een aantal bruggen lopen. Als je nog nooit het spel Carcassonne hebt gespeeld dan is dit een geweldige voorbereiding.
Je begint met makkelijke tuinen met ruimte voor een paar tegels maar de moeilijkheidsgraad gaat geleidelijk omhoog. Lukt het je om tot en met tuin 50 alle op te lossen dan kun je Brains opbergen of doorgeven aan andere puzzelaars. Dit is voor mij net als Thinkfun puzzels een leuke uitdaging. Helaas zit er echt een eind aan maar je krijgt genoeg voldoening dat je het hebt volbracht. Ik vind dit spel echt een goede intro voor spelers die nog nooit een tilelaying puzzel/spel hebben gedaan. Heb je wel ervaring met tilelaying en wil je een korte maar leuke uitdaging dan is dit ook zeker geschikt.