Me, myself and I

Friday

We hebben nu een bagbuilding solo game en een tilelaying solo game besproken. In dit stuk wil ik het gaan hebben over een deckbuilding solo game. Ook dit keer is het een solo game pur sang. Het spel is genaamd Friday of Vrijdag. Het doel van het spel is overleven en dit past zeer goed bij het thema Robinson Crusoë. Tijdens het avontuur wordt je karakter sterker maar hij moet onderweg veel obstakels overwinnen.
Als deckbuilding niet een bekend gamemechanic is dan vertel ik kort wat het idee hierachter is. Je start met een aantal kaarten in je persoonlijke deck. Door middel van het overwinnen van kaarten, of in andere deckbuilding games het kopen van kaarten, komen er nieuwe, vaak sterkere kaarten in je aflegstapel terecht. Het mooie bij dit spel is dat de gewonnen gevarenkaarten worden omgedraaid en in je deck tercht komen als vaak sterkere aanvalskaarten. Soms heeft de kaart ook nog een mooie actie die je kan gebruiken bij je volgende uitdaging. Als je deck leeggespeeld is schud je alle kaarten van je aflegstapel en speel je met je oude en nieuw verkregen kaarten. Zo wordt je deck dus beter en beter. In Vrijdag is het ook mogelijk om kaarten te vernietigen, waardoor je dus kaarten waar je niet zoveel aan hebt kunt verwijderen en je deck alleen maar sterker word.
Deckbuilding werkt ontzettend goed voor solo games. Zo zijn er veel meer deckbuilding games die een solo mode hebben buiten de standaard multiplayer modes. Je doel bij een deckbuilding game is om een zo sterk mogelijk deck te creeëren. Je probeert vaak ook verschillende, leuke combinaties van kaarten te maken.
Wil je Vrijdag op het hoogste niveau, er zijn namelijk 4 niveau’s waar je uit kunt kiezen, verslaan dan moet je hier een kei in zijn en redelijk wat geluk hebben. Je start met een bepaald aantal levens. Moet je een leven betalen en je kan dit niet dan is het spel voorbij en heb je het spel verloren. Je moet drie maal het gevarendeck door waarbij elke keer de moeilijkheidsgraad van de uitdagingen toeneemt. Als je door je eigen deck heen bent krijg je een vervelende verouderingskaart in je deck. Je bent namelijk ouder geworden en niet meer zo sterk. Je wordt wel elke keer meer ervaren door het aangaan van uitdagingen. Uiteindelijk zal je deck ook sterker zijn. Als het je gelukt is om driemaal door het gevarendeck te gaan mag je twee piraatkaarten gaan verslaan. Deze zijn bij het klaarzetten van het spel random gekozen uit een stapel piraatkaarten. Lukt het je om de piraten te verslaan dan heb je gewonnen en kun je berekenen hoe goed je het hebt gedaan.
Zoals ik al eerder zei is deckbuilding een ideale gamemechanic voor een solo game. Je bouwt en bouwt aan je deck en probeert uiteindelijk met je deck door de uitdagingen heen te wurmen. Omdat je in dit spel ook een push-your-luck element hebt blijft het toch elke keer spannend wat de nieuwe uitdaging zal zijn. Dit spel raad ik zeker iedereen aan. Als je op het hoogste niveau een hoge score hebt gehaald dan is het spel niet zo interessant meer maar dat is bij de meeste solo games het geval.